Woensdag 26 mei werd de eerste steen gelegd voor een nieuwbouw van de stedelijke basisschool Katersberg. Een deel van de leslokalen voldoet niet aan de hedendaagse normen.

Verder is er ook een sterke stijging van het aantal leerlingen de voorbije jaren waardoor een uitbreiding van de school zich opdringt. De school krijgt een ware facelift.

Sinds 2012 kende het geboortecijfer in Holven een spectaculaire groei door de vele nieuwe woonverkavelingen in de directe schoolomgeving. De leerlingenpopulatie steeg van 171 leerlingen in 2012 naar momenteel meer dan 300 kinderen.

De nieuwe school wordt een omgeving waar het schoolse leven gecombineerd wordt met ontspanning in groene speelzones, waar kinderen uitgedaagd worden in hun creativiteit en spelvormen.

Wat verandert er?

De volledige schoolsite wordt onder handen genomen. Voor het schoolgebouw met historische waarde aan de Katersberg voorziet de stad een renovatie. De oudere bijgebouwen verdwijnen. De meer recente gebouwen worden opgeknapt en er komen twee nieuwbouwvolumes bij.

Het grootste nieuwe gebouw omvat onder andere extra lesruimtes voor kleuter en lager onderwijs, een grote zaal die zowel als sportzaal als theaterzaal ingezet kan worden, bijhorende kleedruimtes, sanitair en douches.

Het tweede gebouw heeft als hoofdfunctie refter en feestzaal, is bruikbaar voor buitenschoolse opvang en verenigingen van de stad. Dit gebouw heeft een keuken, berging en sanitair.

Energiezuinige en duurzame school

Op de site wordt een geothermische installatie voorzien die de gebouwen van de nodige warmte of bij-koeling kan voorzien. De combinatie van een zeer degelijk geïsoleerde buitenschil, groendaken, inplanting van ramen, organisatie van de functies, uitgebalanceerde technieken... zorgt ervoor dat de nieuwbouw voldoet aan de passiefbouwcriteria.

Het duurzaamheidsverhaal vertaalt zich verder op de schoolsite door het ruimtegebruik, de toepassing van duurzame technieken, de groenere speelzones, de omgang met water ... en maakt actief deel uit van het pedagogische aspect van de school.